Hoito-ohjeet

Pitäkää huoli siitä, että käytätte aina patjansuojusta patjan ja sängynpohjan välissä. Näin estetään suora kosketus patjan ja sängynpohjan välillä sekä ilmankosteuden kerääntyminen sinne. Patjansuojuksen käyttö on takuuehto.

Kosteus poistetaan tuuletuksen ja ilmanvaihdon avulla. Ihminen erittää yön aikana puolesta litrasta litraan hikeä. Hien sisältämät aineet (esim. suola, kuona-aineet, rasva, myrkkyaineet, hilse ja tali) päätyvät osittain patjan sisään.  Jos ilman kierto on liian vähäistä, kerääntyvät lämpö ja kosteus jäävät patjaan ja tämä johtaa homeitiöiden muodostumiseen.

Patja tuuletetaan jokaisen vuodevaatteiden vaihdon yhteydessä, jotta ilma pääsee niihinkin kohtiin, jotka ovat sängynpohjaa vasten.

Ilmaa pääsee patjaan myös alakautta.

Kosteusläiskiä muodostuu patjan alle lämmön ja kosteuden kerääntymisen seurauksena, jos tuuletetaan liian harvoin tai jos patjansuojus puuttuu tai on käyttökelvoton. Ilmatiiviit sängyt tai rakennusteknisesti puutteelliset makuuhuoneet lisäävät voimakkaasti kosteusläiskien muodostumisen riskiä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kosteusläiskien muodostuminen ei johdu patjoissa käytetyistä materiaaleista.

Patjan päällisen voi irrottaa ja pestä pesukoneessa 60 asteen lämmössä.