En god natts sömn

Vi människor spenderar över en tredjedel av våra liv sovandes. Detta är ett faktum och är också nödvändigt för våra kroppar för att kunna förnyas och slappna av. Under sömnen reorganiseras vår hjärna också. Den går igenom den senaste dagens händelser, raderar onödig information och sparar viktig information.

Den mängd sömn som varje individ kräver varierar, inte enbart med person utan även med ålder. En del av oss behöver mycket sömn medan andra klarar sig med mindre. En liten bebis behöver ungefär 16 timmars sömn per dag medan ett barn på några år klarar sig med 12 timmar. En vuxen sover 8 timmar per dag i genomsnitt. Då en person blir äldre är det inte ovanligt att spendera endast 5-7 timmars sömn per natt.

Minskningen av timmar som spenderas på sömn dagligen har återigen inget samband med sömnstörningar. Det är helt normalt och har inte heller skadliga effekter vare sig på hälsa eller förmåga till normalt liv. Sömnreduceringar skall därför inte omedelbart klassas som symtom på sjukdom. Det är ofta inte kvantiteten av sömn vi skall fokusera på, utan kvaliteten.

Effekterna av dålig sömn

Sömnbrist kan verkligen göra en person sjuk. Detta har visats i flera undersökningar av sömnbrist. Om en person inte tillåts sova överhuvudtaget, kommer han/hon att lida av känselförlust och illusioner efter ungefär 60 timmar. Enbart detta visar klart hur viktigt en regelbunden och adekvat sömn är för både vår hjärna och kropp.

Konsekvenserna av sömnbrist är naturligt dramatiska och en person som lider av långvarig sömnbrist kommer att drabbas av liknande symtom.

Butterhet, orolighet och lägre funktionskapacitet är de första tecknen på att kroppen och hjärnan inte har fått tillräckligt med sömn och känner sig överarbetade.

Vi sover alla dåligt då och då. För det mesta vet vi till och med varför: orolighet, stress eller till och med en trevlig utekväll som har låtit vår kropp "arbeta på övertid". I en del fall hindrar sådana symptom som förekommer som smärta en fridfull och väl behövd sömn. Under t.ex. klimakteriet, drabbas de flesta kvinnor av sömstörningar tillsammans med andra problem.

Som vi ser det kan orsakerna till dålig sömn bero på flera olika saker. Detta betyder dock inte att det inte finns någon allmän lösning och hjälp.