En god søvn

Vi anvender en tredjedel af vores liv til at sove. Det er nødvendigt for at vores krop kan regenerere sig og slappe af. Under søvnen omorganiserer selv vores hjerne sig. Den gennemgår dagens begivenheder, fjerner det unødvendige og gemmer alt det vigtige.

Forskellige mennesker har meget varierende søvnbehov, ikke kun individuelt men også aldersmæssigt. Nogle af os behøver helt enkelt meget søvn, mens andre klarer sig med mindre. Nyfødte babyer har brug for 16 timers søvn pr. døgn, mens et barn på to-tre år klarer sig med 12 timers søvn. Voksne sover gennemsnitligt i 8 timer pr. nat. Det er heller ikke ualmindeligt at klare sig med kun 5-7 timers søvn, når vi bliver ældre.

Hvis behovet for søvn mindskes med årene, er det ikke tegn på søvnproblemer. Dette er helt normalt og har ikke en negativ indflydelse på vores helbred eller funktionsevne. Hvis ens søvnbehov reduceres, skal man ikke se det som en symptom på noget alvorligt. Vi skal først og fremmest koncentrere os mere om kvaliteten af vores søvn end om kvantiteten.

Virkninger af manglende søvn

Manglende søvn kan godt gøre én syg. Dette er påvist i mange tester om manglende søvn. Hvis mennesker forhindres i at sove, vil de lide af hallucinationer allerede efter 60 timer. Alene dette viser, hvor vigtig regelmæssig og tilstrækkelig søvn er for vores krop.

Følgerne af komplet søvnmangel er naturlig dramatiske, og en person, der lider af langvarig søvnmangel, er ramt af disse symptomer.

Pirrelighed, nervøsitet og nedsat funktionsevne er de første symptomer på, at kroppen og hjernen ikke får tilstrækkelig med søvn og er overbelastet.

Vi sover alle dårligt en gang imellem. Ofte kender vi også grunden til dette; bekymringer, stress eller bare en aften ude, der har sat vores krop i overspind. I nogle tilfælde kan symptomer, der fremkommer som smerter, også hindre en rolig og tilstrækkelig søvn. For eksempel kan kvinder i overgangsalderen lide af søvnproblemer ved siden af andre symptomer.

Som vi kan konstatere, kan dårlig søvn skyldes mange forskellige faktorer. Dette betyder dog ikke, at det ikke er muligt at finde fælles lindring og hjælp til disse problemer.